- Het is momenteel erg rustig rond het Britse pond op de valutamarkt, maar dat kan deze zomer veranderen.
- De spanning rond de Britse verkiezingen neemt in de loop van het jaar toe en de Britse centrale bank komt mogelijk vrij snel met een renteverlaging.
- Valuta-expert Joost Derks van iBanFirst gaat in op de vooruitzichten voor het pond.
ANALYSE – “Dit wordt het jaar waarin de economie weer herstelt”, zei de Britse premier Rishi Sunak vorig week in een interview met de BBC. De inflatie in het Verenigd Koninkrijk koelt geleidelijk af, terwijl het bedrijfsleven volgens Sunak volop lichtpuntjes ziet.
Het klinkt mooi, maar Sunak had eerlijk gezegd ook niet veel anders kunnen zeggen. Als hij een negatieve toon aanslaat, maakt hij het zichzelf wel heel erg lastig in de aanloop naar de Lagerhuisverkiezingen later dit jaar.
Eerlijk is eerlijk: Sunak heeft de ergste financiële ellende tijdens zijn bewind redelijk goed onder controle gekregen. Dat wordt onderstreept doordat kredietbeoordelaar Fitch onlangs liet weten dat een nieuwe ratingverlaging voor de Britse staatsschuld voorlopig niet aan de orde is.
De kredietwaardigheid van de Britse overheid liep anderhalf terug een flinke deuk op. Indertijd dreigde toenmalig premier Liz Truss het begrotingstekort flink te laten oplopen.
Verkiezingen VK: terugkeer van Labour?
Slechts zeven weken nadat ze Boris Johnson was opgevolgd als premier, moest Truss alweer plaatsmaken voor Sunak. En de kans is groot dat Sunak straks het stokje weer moet doorgeven. Want bij wedkantoren kan je maar liefst zeven maal je inleg verdienen als de Conservatieve Partij straks de meeste zetels haalt.
Het laat zich namelijk al uittekenen dat het Britse volk – ondanks het degelijke beleid van Sunak - de zittende regering hard afrekent op de zwakke economische groei en de sterk gestegen energie- en voedingsprijzen.
Behalve het vooruitzicht van een machtswissel bij de komende verkiezingen, kan ook het Britse rentebeleid voor economische onzekerheid zorgen. De Bank of England liet doorschemeren dat er mogelijk in juni al een renteverlaging aankomt.
De afgelopen maanden liep het beleid van de Britse centrale bank goeddeels in de pas met de Europese Centrale Bank en de Federal Reserve, die de beleidsrente voorlopig op peil lijken te houden.
Britse pond vanaf zomer in woeliger vaarwater
Er komen zo steeds meer aanwijzingen dat het over een paar maanden gedaan is met de rust rondom het Britse pond. Ten opzichte van de euro, schommelt de munt al tien maanden in een heel smalle bandbreedte van 3 procent.
In het verleden waren de koersschommelingen vaak een stuk groter. Tijdens de coronapandemie daalde het pond binnen een maand met 12 procent. En na het Brexitreferendum in 2016 kwam het verlies uit op ruim 10 procent.
Voorlopig zijn er nog geen aanwijzingen voor een dergelijke koershobbel. Wie in het voorjaar of in de zomer naar het Verenigd Koninkrijk afreist, hoeft dus niet te vrezen voor grote valutaverrassingen.
Dat beeld verandert echter in de zomer. Als de Bank of England dan daadwerkelijk eerder aan de rente sleutelt dan de Federal Reserve of de Europese Centrale Bank, en als de politieke spanning in de aanloop naar verkiezingen toeneemt, kunnen de kerstinkopen in Londen kunnen zomaar een stuk duurder, of waarschijnlijk juist goedkoper uitvallen.
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video’s over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.